بروز شده در : دوشنبه 17 اردیبهشت 1403 ساعت 10:31 بعد از ظهر

آخرین اخبار

کد خبر: 10395
تعداد نظرات:۱۸ دیدگاه
تاریخ انتشار:شنبه 20 دی 93 9:53 ق.ظ

آشنایی با مراسم سنتی مردم کنگان/

مراسم باران‌خواهی سنتی «خرس‌مدی» در کنگان + تصاویر

ثلاث – آنطور که می‌گویند، ریشه این آیین در پیش از تاریخ اسلام است و خداپرستی در آن موج می‌زند.

اختصاصی ثلاث – هر بخش از ایران عزیز آداب و رسوم خاص خود را دارد که جنبه یکتاپرستی در همه آنها مشترک است و با مراجعه به آیین و سنت‌های مردم هر منطقه می‌توان پی به گذشته و همچنین فرهنگ امروز آن ناحیه و خدامحوری در آئین آنها برد.

مردم جنوب کشور که‌ در مناطق‌ کم‌ آب‌ زندگی‌ می‌کنند، نزول‌ باران‌ برای زندگی آنها بسیار ضروری است.

شهرستان کنگان که بنا به گواه تاریخ نویسان و شواهد موجود از پیشینه دیرینه ای برخوردار است سنت های مختلفی دارد که بسیار از آنها به دلیل جهش یکباره و هجوم خرده فرهنگ ها و متاثر شدن فرهنگ غنی مردم این دیار از این هجمه غیرقابل کنترل، از یادها پاک شده اند و برخی سنن نیز در حال فراموشی هستند.

آئین قدیمی «خُرسه مدی» در شهرستان کنگان از جمله این رسوم است که ریشه عمیقی در دیانت مردم این خطه دارد.

این آئین جالب توجه از مراسم مشترکی است که در سراسر کشور ایران با تفاوت جزئی در نحوه برگزاری و تفاوت بیشتر در نام آن برگزار می شود.

عملاً آئین های طلب باران در گذشته از سوی مردمی انجام میگرفته که شغل بیشتر آنها کشاورزی بوده و مابقی نیز برای قوت بخشیدن به برگزاری و یا همراه شدن با اجتماعات مردمی به این امر مبادرت می ورزیده اند.

این آئین در بندر عباس با نام قبله دعا – در قزوین با نام پنجاه بدر – کولی غَزک در خراسان شمالی – چومچه خاتون در شهرستان کوثر از توابع استان اردبیل  و گلی یا گلینو در دشتستان(برازجان) و … برگزار می شود که تقریباً همه آنها گروهی و با هدف باران خواهی(طلب باران از خداوند) برگزار می شوند. نکته جالب توجه در این مراسم توجه جدی به فقرا و سنت نذری دادن است.

اما خرس مدی چیست

اگر کشاورزانی که برای کشت دیم منتظر بارش بودند و برای مدتی باران نمی بارید، این مراسم شکل می گرفت و بسیار بر این باورند که پس از انجام آن بارش به امر خدا رخ می داد.

این رسم در اویل شب تقریباً بعد از مغرب انجام می شود. شخصی در لباسی خشن و ترسناک ظاهر می شود که به نقل از عده ای شخصیت شوم داستان(گناه) است که مانع بارش باران شده و مردم قصد دارند وی را از شهر خارج کنند.

این شخص در جلو گروهی از مردم حرکت کرده و شخص دیگری با طبلی در دست اشعاری نظیر « خرس مدی چلنگری … افتاد دندونش پرید » را با صدای بلند فریاد میزند و ما بقی نیز تکرار می کنند.

این گروه کوچه به کوچه و منزل به منزل حرکت می کنند و به محض رسیدن به در هر حیاط صاحب خانه از بالای بام سطلی از آب بر سر وی می ریزد و گروه نیز به خیال بارش باران ؛ می خوانند : «نه اُو بی (بود) … بارون بی».هر کس نیز به وسعش مقداری از مایحتاج زندگی خود را به امید بارش به عنوان نذر به گروه داده تا فردای آن روز غذای نذری پخته شده و بین فقرا تقسیم شود .

پخش نذری و خواندن نماز شکر و همچنین درخواست برای بارش باران با قرائت ادعیه نیز در این روز انجام می‌شود.

برخی از قدیمی ها اعتقاد دارند که این رسم چنان بین مردم قوی بوده و به آن اعتقاد داشته اند که قبل از انجام این آئین سقف خانه ها را اندود و مزارع را آماده بارش باران می کرده اند.

آنطور که می‌گویند، ریشه این آیین در پیش از تاریخ اسلام است و خداپرستی در آن موج می‌زند.

بی‌تردید حفظ و نگهداری از این آیین و سنت‌های زیبا که به عهده متولیان امر است می‌تواند به شناساندن فرهنگ اصیل ایرانیان به نسل‌های آینده کمک کند.

 

عکاس / رضا صفایی

خرسمدی (۱) خرسمدی (۲) خرسمدی (۳) خرسمدی (۴) خرسمدی (۵) خرسمدی (۶) خرسمدی (۷) خرسمدی (۸) خرسمدی (۹) خرسمدی (۱۰) خرسمدی (۱۱) خرسمدی (۱۲) خرسمدی (۱۳)

نظرات

  1. najvaye-kangan. says:

    سلام . زیبا بود. متشکریم

  2. شکر says:

    با سلام. وای خدای من چه مراسم جالبی، بسیار خرسندیم که مردم این دیار رسم و مراسمات قدیمی خودشون رو فراموش نکردن . خیلی مراسم قشنگیه.

  3. شکر says:

    باسلام به نظر بنده ی حقیر شما مسئولین سایت ثلاث باید توی سایتتون به معرفی آداب و رسوم مردم کنگان و معرفی و طرز تهیه ی غذاهایی محلی و بازی ها ی محلی بپردازین.

  4. روحی says:

    اااا ،،،، چه جالب جواب داد …

  5. دینا says:

    مراسم جالبی هست…..عین هو یه بازی میمونه…….ولی مایه عمره ک تو کنگانیم؛ همچین چیزی رو ندیدیم…….ثلاث جان ؛ چه ساعتی این مردم این بازی رو کردن؛ ک شهر اینهمه خلوته؟؟؟؟؟؟

  6. جلال مالدینی says:

    احسنت بارک الله مرحبا بیامرزا پدر و مادرشون کار بسیار جالبی انجام دادند و دیدیم که رحمت الهی هم نازل شد

  7. مهدي says:

    باسلام
    ممنون از پوشش خبری خوب ثلاث بسیار آیین زیباییست باید به نسل آینده انتقال داده شود.
    امیدوارم با نفسای خیر همشهریای عزیز رحمت الهی به وفور نازل گردد.

  8. ج محبوب نیا says:

    سلام خیلی جالب بود دست جوان های محله ی خودم درد نکنه ولی جای خودم خالی بود حیفش کسی خبرم نکرد انشاالله سالی دیگه اگه زنده موندم

  9. ‘متشکرم خیلی بهاله’ , ALIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII

  10. reyhaneh says:

    عالی بود سلاس.

  11. علیرضا says:

    انشاله مردم کوزه گری همیشه زنده و پاینده باشن . و باید به این نیت خوبشون احسنت گفت .

  12. یوسف says:

    مراسم زیبا و جالبی است ان شاء الله موفق و موید باشید .

  13. کنگون says:

    بوا کور وابیدیم بعدش گرد و خاک و ریز گرد اومد چیش ریمون نهلشت نخواسیم

  14. عون says:

    خسته نباشید
    اخرین باری که یادم هست محله استقلال حدوه ۱۲سال پیش بود که انجام دادن.

  15. محسن says:

    رسم بارانخواهی بادعاونماز باران وان هم در خارج از شهر انجام می شده است اما موضوع خرس مدی رسمی خرافی واصالت دینی نداردوامری عوامانه است وقتی ادم خودرا به شکل خرس ظاهر می سازد یعنی چه ومی دانی معنایش چیست یعنی انسان باید به جایی برسد وسوراخ دعا ا گم کرده باشدومجبورشود خودرا به صورت خرس دراورد بلکه خدارحمش بیاد به هرحال رسمی قدیمی وساده انگارانه است ریشه در دیانت ندارد باتشکر ازثلاث

  16. 3121 says:

    هههههههههههه خخخخخخخخخ خرس مدی درود بر ثلاث فعال

  17. 1 says:

    گلی چقدر پیل گیرش اومد؟

  18. .... says:

    آخرشد یه نظر خوبی بدین

ارسال نظر

این خبر برای شما تهیه شده است لطفا نظرتان را بیان کنید.

یادداشت سایت

متن